Twee studenten uit Nederland hebben de miljoenen levens in Oost-Afrika veranderd. Waarschijnlijk hebben ze niet alleen het leven van deze Afrikanen veranderd maar ook van de rest van de wereld, door onze aarde proberen te redden.
In 2014 heb ik een half jaar gewerkt bij SimGas, een bedrijf opgericht door Mirik en Sanne. Gedurende hun studie, ontdekte Mirik en Sanne een manier om een goedkope biogas installatie te produceren. Deze kan vervolgens met het juiste business model verkocht worden in Afrika.
Mensen in Oost-Afrika hebben met namen de volgende problemen en een biogas systeem zou dit in potentie kunnen oplossen:
1) Ze hebben niet genoeg geld om rond te komen.
2) Ze gebruiken houtskool om te koken, dit slecht voor je gezondheid (nummer één doodsoorzaak in Afrika) en ook slecht voor het milieu omdat er veel bomen gekapt voor moeten worden.
Oplossing
Om dit probleem op te lossen startte Miriki en Sanne een productielijn in een fabriek in Dar Es Salaam, Tanzania. De manier waarop zij de bio-gas installaties konden produceren kon levens redden in Oost-Afrika, ze ook nog geld opleveren en het had ook andere voordelen.
Er zijn twee versies van het biogas systeem. Eén stadseditie en een plattelandseditie. In de stadsversie stoppen mensen hun afvalsresten in de installatie, en vervolgens geeft de installatie electricitet, gas om op te koken en mest terug.
De plattelandsversie werkt hetzelfde, echter in plaats van voedsel resten gaat er koeienstront in. Dit is ook veel efficienter, uiteindelijk kunnen vier families gebruik maken van de opbrengsten van één plattelandsversie.
Succes
Het systeem is een succes. Toen ik voor SimGas werkte hadden we de Siemens Stiftung Award gewonnen, waarmee we waardering kregen van Siemens voor het succes van het systeem.
Nadat ik weg ben gegaan is het bedrijf niet stil blijven staan in Tanzania. Tegenwoordig zit het bedrijf ook in Kenia, Uganda, Malawi en Madagascar. Meer en meer mensen kopen het systeem omdat het veel makkelijker is voor ze om te koken dan op houtskool.
Hoe hebben ze het gedaan?
Sanne en Mirik zijn sociaal ondernemers. Ze geloven in dit soort ondernemerschap en hebben bewezen dat het werkt.
Eigenlijk wat het betekent is dat het bedrijf winstgevend is, goed is voor de mensen, en goed voor de planeet. Normaal gesproken is een bedrijf alleen positief op twee van deze drie punten en zal altijd een ander punt ermee beschadigen.
SimGas brengt voordelen voor mensen bij het brengen van een gezonde manier van koken, het besparen van geld, gratis mest dat ze kunnen gebruiken voor hun gewassen en SimGas brengt banen voor lokale mensen. De aarde wordt gered omdat er minder houtskool gebruikt gaat worden waardoor minder bomen gekapt hoeft te worden en daarnaast is het product winstgevend ook. Dit kan weer als investering terug in het bedrijf.
Waarom is het winstgevend?
Je vraagt je misschien af, hoe een biogas installatie winstgevend kan zijn in Oost Afrika. Sanne en Mirik hebben een innovatieve manier gevonden om een modulair biogas systeem op grote schaal te kunnen produceren. Andere biogas systemen worden met de hand gemaakt en het kan soms weken duren om er één te installeren op locatie.
Terwijl met dit systeem je er een aantal op een dag kunt aanleggen. De materialen om het mee te maken is ook goedkoper, dit alles bij elkaar verlaagt drastisch de kostprijs.
Ze maken ook gebruik van de CO2 emissie markt. Omdat het bedrijf zorgt voor minder CO2 uitstoot kunnen ze dit verkopen op de markt aan bedrijven dat teveel produceren.
De toekomst van het systeem
Alles is mogelijk. Toen ik voor het bedrijf werkte, hebben we onderzoekslocaties opgezet, zodat ze kunnen uitzoeken wat de beste manier is om het systeem te voeden.
Je moet een biogas systeem zien als een huisdier, je moet er voor zorgen. Als je het niet het juiste eten geeft zal het dood gaan. Dit is ook de reden waarom de klant veel aandacht krijgt en ook na de installatie flink ondersteund wordt in het begin om het systeem juist te onderhouden.
Toen we weg gingen was SimGas op zoek naar nieuwe kansen. Ze keken ook naar India. Biogas installaties hebben een bepaald klimaat nodig om goed te functioneren, ze kunnen dus niet zomaar naar ieder land uitbreiden. Echter er is een lot of potentie in dit modulair, betaalbare biogas systeem.
Conclusie
Twee studenten uit Nederland hebben een innovatieve manier gevonden om een biogas systeem te produceren. Ze zijn een sociale ondernemening begonnen en hebben daarmee de levens van Oost Afrikanen mee veranderd. Zolang je creatief ben, ben ook jij in staat om levens van andere te veranderen. Het vergt alleen een goed idee en mensen die dit idee werkelijkheid willen maken!